Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0591-521487
  • info@postmusadministratieenadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

25-06-2019

Daarom kun je niet zonder een samenlevingscontract

Partners die samenwonen hebben om meerdere redenen een samenlevingscontract nodig. Wat zijn de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract op te laten stellen?

Zodra je gaat samenwonen zou je eigenlijk ook al een samenlevingscontract moeten opstellen, maar samenwoners zullen dat meestal niet als eerste prioriteit stellen. Maar het gevaar is dat het er later ook niet van komt. Op het eerste oog lijkt een contract misschien niet zo belangrijk, maar dat is het zeker wel. Wij geven samenwoners hieronder meerdere redenen om het op zeer korte termijn toch maar te regelen.

Waarom?

Simpel. Omdat je vooraf nooit weet hoe lang dat samenwonen gaat duren. Zeker, je verwacht de rest van je leven bij elkaar te blijven. Maar wat nu als dat toch niet zo is? Dan kun je maar beter vooraf alles geregeld hebben. En precies dát kan een hoop narigheid voorkomen.

Wat is een samenlevingscontract?

Hierin leggen de samenwoners afspraken vast. Jullie leggen bijvoorbeeld vast wie wat bijdraagt aan het huishouden en hoe jullie de bezittingen verdelen bij het weer uit elkaar gaan. Daarnaast kan het hebben van een samenlevingscontract een voorwaarde zijn voor het krijgen van een partnerpensioen na het overlijden van de partner. Wat ook niet onbelangrijk is.
Met een notaris kun je bespreken wat je vast wilt leggen in een samenlevingscontract. Wij noemen alvast een aantal redenen waarom je beter een samenlevingscontract kunt afsluiten.

Bescherm de gezamenlijke woning tegen het wettelijk erfrecht

Samenwonende partners zijn geen wettelijke erfgenamen van elkaar. Bij overlijden van één van beide gaat de gezamenlijke eigen woning voor de helft naar de nabestaanden van de overledene. Wanneer er (nog) geen kinderen zijn, zijn dat de ouders en de broers en zussen. En dat betekent, dat de achterblijvende partner ineens afhankelijk gaat worden van de erfgenamen om in de woning te mogen blijven wonen. Ook andere gezamenlijke bezittingen kunnen door het erfrecht naar anderen gaan.

Vastleggen wat persoonlijke bezittingen zijn

Voorafgaand aan het samenwonen heeft iedere partner natuurlijk zijn eigen bezittingen. Maar bij het samensmelten van twee huishoudens worden ook al die bezittingen samengebracht in één huis. In een samenlevingscontract kunnen jullie vastleggen wat jullie privébezittingen zijn en blijven.
Het kan ook om geld gaan. Op het moment van samenwonen brengt de ene partner bijvoorbeeld tienduizenden euro’s in waar spullen voor worden gekocht voor het inrichten van het huis. Dat zul je willen vastleggen.

De eigen woning is van één van beide

Als je gaat samenwonen in de eigen woning van één van beide is het verstandig om in een samenlevingscontract vast te leggen hoe de eigen woning wordt behandeld bij het weer uit elkaar gaan. Dit kan belangrijk zijn als de partner die het huis niet bezit wel investeert in het huis. Bijvoorbeeld door het aflossen van de hypotheek of door het financieren van een verbouwing.

Hoe worden de vaste lasten verdeeld?

In het samenlevingscontract leg je ook vast wie welke lasten draagt. Hierdoor kun je latere discussies voorkomen over geldzaken. Vooral als jullie weer uit elkaar gaan, kan dit een groot verschil maken. Op deze manier schep je duidelijkheid over de verdeling van het gezamenlijk vermogen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens